St.anton

2010-01-30
11:29:57

Ett långt inlägg

Sen senaste blogginlägget för över en vecka sen har vi åkt puder nästan varje dag. I torsdags förra veckan snöade det och alla berg låg i moln, så för att kunna åka behövdes det något att referera till, därför åkte vi bland buskar. Snön var grym och det var lite folk, tyvärr fick Patrik ont i benen vid 12-tiden så vi åkte hem, men vi fick riktigt fina åk innan det.

 

Mycket snö och dålig sikt = spännande åkning

 

 

Fördriver tiden i liften genom att vissla

 

 

Helt plötsligt kom en rådjursfamilj springande mellan två backar

 

 

Snön var knädjup och lätt

 

 

Eftersom det var så dålig sikt på torsdagen var inte allt uppåkt på fredagen. Alltså, tidigt upp och tog kabinen ända upp på toppen för att få ett långt offpist åk och några fina bilder. Sen bar det iväg mot Stuben, men på väg dit fick vi ett riktigt avancerat lössnöåk. Vi hade sett spår där tidigare och var riktigt sugna på den repan, men det krävs att man hittar för mitt i åket är det ett brant bergsmassiv som måste passeras. Tackvare det tidigare spåren kom vi förbi bergsmassivet och fick ett riktigt fint åk bland smågranar. Väl i Stuben åt vi lunch på vårt vanliga ställe nedanför liften innan vi fick ytterligare ett långt puderåk, denna gång nedför framsidan på Stuben.

 

Orört morgonåk :D

 

 

Patrik pressar hårt

 

 

Full fart

 

 

Planerar åket…

 

 

… och ger sig iväg

 

 

Emil

 

 


 

 

Till sist en bild på mig mellan lavinstaketen

 

 

Ryktet säger att det ska finnas orörd snö i Zürs och Lech några dagar efter snöfall och Patrik och jag kände oss tvungna att ta reda på om ryktet stämde. Vi hittade lite lössnö men vi kände oss nog lite besvikna ändå. Men vi fick ändå en fin dag, vi gick tom med runt bland societeten i Lechs galleria. Vi hann också med ett outtalat race med en svenskturist. Vi sa inte ord till dem men när vi märkte att en i sällskapet försökte hänga på oss med mindre lyckat resultat för hans del :D Slutet av skiddagen tillbringade vi med Rikard och Emil på Kapall innan vi åkte hem.

Zürs i solljus


 

Österrikarna vet verkligen hur man spar utrymme


 

Kan det bli mycket bättre än så här?


 

Oberlech


 

 

Lech ovanifrån

 

Lech inifrån


 

Tyvärr ska emil åka hem på måndag, därför hade vi en avskedsfest ör honom på Rodelalm där Olle och Patrick jobbar. Stället var helt underbart, det spelades live musik som alla skön med till, maten var god och portionerna var enorma. Det bästa av allt är att restaurangen ligger uppe i backen och när man ska hem får man åka kälke nedför berget i en speciell kälkbacke. Tyvärr har jag inga bilder från kälk åkningen men jag ska försöka fixa fram det.

 

Den enorma portionen kom i en stekpanna

 

 

Efterrätten trodde vi var för två men visade sig vara för fyra :O

 

 

Olle och emil delar på en panna efterrätt :P

 

 

Efter rodeln slog vi oss ned bredvid en eldtunna och myste

 

 

Vädret ändras fort nu och äntligen har det börjat snöa igen. I tisdags snöade det och var dålig sikt, men på onsdagen sken solen. Och vi fick några riktig fina puder åk bland annat ett svåråtkomligt i närheten av St. Christoph, utsikten gick inte att klaga på direkt.

 

Lössnö solsken och grym utsikt :D

 

 

Som sagt lever vädret ett eget liv för tillfället och i torsdags var molnen och snön tillbaka, jag älskar verkligen sånt väder :D Jag, Elin och Patrik var ute i molnet och lekte, Elin höll sig till backen medans Patrik och jag åkte liftbunden offpist.

 

Sikten var lika med noll, någon som ser skillnad mellan backen och molnen?

 

 

Men med hjälp av buskar går det riktig bra att se vart man ska åka :D

 

 

Fredagen var minst sagt speciell, på morgonen åkte vi bottenlöst puder och tog några riktigt fina bilder. När vi sedan skulle åka och äta insåg vi att det var proppat med folk på berget, alla var uppe och åkte. Pga detta valde vi att åka till Pettneu, eftersom det är mindre folk där men det blev ett av våra största misstag hittills. Liftsystemet sög, de hade en värdelös sittlift, en knapplift och en bygellift. Pisten (singular) var isig och opistad och trots att vi bara var en kvart från anton var det betydligt mycket mindre snö. Så vi åkte ett åk där innan vi ställde oss och väntade på bussen i 40 min :P

 




 

 

Rikard ?


 

Nu efter lite mer än två månader här börjar man sakna lite saker, tex saknar jag min säng, den jag sover i för tillfället är 90x190 och jag är längre än 190 :S

Något som är lite deprimerande de är att komma in i vår bunker efter en dag i friska luften, vi får nästan inte in något dagsljus alls. Men det värsta är ändå att det alltid är smutsigt, vi går runt i våra tofflor och får med oss skit hela tiden så en dag efter städning är det smutsigt igen L Men inget av det här gör egentligen något eftersom det är så fruktansvärt roligt att vara hät :D


 


2010-01-20
16:02:30

Ser solen i gränsen de här är livskvalitet

 

Det här är livet, att inte ha några måsten förutom att göra det bästa som finns att åka bräda och leka i snön. Många svenskar åker hit för att festa, men jag har inte tid för det, jag behöver sömnen för att kunna ta ut mig i backen på dagarna.

 

 

Efter att jag lagt upp senaste blogginlägget i söndags tog jag en promenad upp en liten bit i bergen. Jag kom inte så högt upp men det kändes ändå fridfullt och jag var borta i kanske 1 ½ h, under denna tid började det att kräksnöa. Därför ställdes klockorna på en tidigmorgon inför måndagen.

 


 

 

Sikten på måndag morgon var skit, dock börjar sådant bli lite spännande för man får gå mer på känsla vilket är ganska häftigt. Självklart åkte vi till Stubens baksida, men av ngn anledning valde vi att åka tillbaka till framsidan istället. Där hittade vi två riktigt fina lössnöåk, efter halva andra åket slog vi oss ner bland granarna och åt vår matsäck. Tyvärr fick vi lite problem att ta oss tillbaka från vårt lunchställe, detta resulterade i en liten promenad i djup snö innan vi var på banan igen, men sånt ska ingå när man utforskar berget. Efter detta var vi ganska trött så Rikard och Emil åkte hem och jag och Patrik åkte till Kapall. Där skråade vi ut längs med en oprepareradpist (nr 33) för att få åka mer lössnö, där fick vi två fina åka, varav ett var med två st kängurus (elin och sara).

Dagen avslutade vi med att åka hem längs med forsen som jag skrev om i förra inlägget, för den som kollar på pistkartan går denna väg vänster ut från Kapall och sedan ner genom dalen till St. Jacob. Övre delen på detta åk var riktigt grymt med orörd puder och tackvare min lilla expedition på söndagen lyckades Patrik och jag åka ända fram till vår dörr med endast en lite promenad till hjälp. Tyvärr blev det inga bilder från denna underbara dag, jag hade helt enkelt fullt upp med att njuta.


 

 

Däremot blev det gryma bilder från tisdagen. Btw var vi ute och sjung karaoke på måndagskvällen och då togs ett beslut om att det skulle gå en resa till Innsbruck på tisdagen för att se Sveriges öppningsmatch i handbolls Em. Patrik och jag valde dock att stanna kvar och åkte istället till Rendel och byggde ett hopp inne i skogen. Det blev en häftig upplevelse eftersom vi placerade hoppet så att vi flög ut mellan två granar. Vi var där i ca 4 h och på denna tid fick Patrik 5 hopp och jag 2 men vi såg det ändå som en riktigt lyckad dag.

 

Hoppet ovanifrån, man ser inte så mkt förutom massa träd men det var också precis så vi kände.


 

Patrik på väg upp inför första hoppet.


 

Beundrar sin bromssträcka.


 

Efter ett par försök började det se ganska proffsigt ut.


 

Patrik lyckades fånga den millisekund som jag höll min grab.

 

Patrik brukar få många blickar när han är ute och åker med sina offpistskidor, de är nämligen ovanligt stora och breda, dessutom syns de väldigt bra tack vare sin layout. Men i tisdags inträffade det roligaste hittills, när vi kom åkande i liften och skulle hoppa av reste sig liftgubben för att kunna titta på skidorna och detta inträffade varje gång vi kom åkande i liften :D

 

 

Idag är det kanon fint väder, trots detta har vi valt att ladda batterierna. Har varit i byn och köpt nya skidbyxor, har länge känt att jag ville köpa nya och nu hittade jag ett par som jag tyckte var riktigt snygga (gula) och billiga (120 euro) så jag slog till. Samtidigt passade jag på att fråga om de hade några brädor med rocker (det betyder att brädan har omvänt span och går bättre i lössnö) till uthyrning eller lån. Tyvärr är jag tydligen ovanligt lång :O och de hade inga som var i den längden jag ville ha, så jag får nog tyvärr inte testa en rockerbräda.


 

 

 

 


2010-01-17
13:49:29

En veckas solsken

De senaste dagarna har varit väldigt innehållsrika. Vi har bland annat varit på maskerad, vilket ledde till lite improvisation eftersom maskerad kostym inte stod överst på packlistan i höstas. Vissa har ju å andra sidan tur och kan låna arbetskläderna som består av kängurudräkter :P

Fr.v. Petra som känguru, jag som skogshuggare, Emil som en medlem i björnligan och sist Elin som också är känguru.


 

Under den senaste veckan, har ingen koll på vilken dag det var, tog jag ett 1,5-2 meters dropp. Ingen förutom jag blev impad, men för mig handlade det inte om höjden utan om sättet jag tog det på. Jag hade inte en aning om att det var ett dropp där jag åkte, men så fort jag märkte det så satsade jag bara och vi pratar om max en sek från att jag insåg att det var ett dropp tills att jag var i luften. Det här fick mig att inse hur mycket jag har utvecklats som brädåkare sen jag kom hit, fast det har ju inte så mkt att göra med min teknik utan snare om mitt psyke. Innan den här säsongen så var jag försiktigare än nu, självklart tänker jag mig för innan jag åker men jag vågar ta hindren som de kommer, vilket jag inte gjort tidigare.


 

De senaste tre dagarna har bestått av konstant solsken. I torsdags var vår första heldag i backen vi åkte hemifrån 8.30 och kom hem 16.45 :D Visserligen var vår lunchpaus några timmar lång, men det räknas inte :P Sista åket för dagen var ett av de häftigaste jag har gjort här, inte åkmässigt men däremot upplevelsen. Vi skulle ta oss hem offpist och vi hade bara ett hum om hur vi skulle komma ner för berget.

Galzigbahn i moln på morgonen


 

20 meter hög och 5 meter bred passage, då känner man sig liten.


Efter ett tag började en å att titta fram under snön…


Vilket ledde till att vi fick ta av oss skidor/bräda och gå/hoppa över vattnet :D


I fredags var alla tjejer och Olle lediga på förmiddagen så vi tog vårt pick och pack och åkte till Zürs och Lech. Det ingår i samma system som St. Anton men man måste åka buss emellan. Där åkte vi ngt som heter ”Der weiße ring”, det vad man kan kalla en ringled som består av backar och liftar som leder en runt hela systemet. Ngt som är värt att nämna är att Lech är ett riktigt snobbställe och vi insåg detta när det fanns tv-skärmar i lifkön. I åre finns det visserligen bilar till salu och det finns en galleria, men här såldes det Aston Martin, diamanter och Rolex :P

Soluppgång över Rendl


Dags för lunch, så vi parkerade utmed vägkanten…


 

…och det börjades gräva soffor i snön.


 

Kanske inte den bästa redigeringen men med tanke på vilket program jag använde så är jag nöjd över resultatet.


 

I lördags var vi totalt slut men det kändes dumt att slänga bort en så fin dag. Därför åkte vi upp på Schindler, en av topparna, skråade ut längs med bergskanten, krävde en soffa, slog på musik och åt chips i ett par timmar medans vi förbättrade vår gogglebränna :D

Kan ha varit en av våra bästa soffor hittills


Årets glassigaste dag :D


Utsikten gick inte att klaga på direkt


Men tyvärr såg vi barmark för förstagången sen i början på december.



2010-01-11
14:24:49

Födelsedag och skogsåkning

Födelsedagen, 6 jan, var jätte lyckad, började dagen med att jag åt frukost med mamma och wille. Efter frukosten kom Elias och Sofia (Barbara och Stefans barn) in och spelade en gratulationssång för mig, jag fick dessutom en present som bestod av en liten flaska champagne och kakor av Barbara och Stefan. Sedan åkte vi skidor i solsken fram till 3 då vi satte oss på kk och tog några after-ski öl. På kvällen åt jag wille och mamma middag tillsammans, wille och jag åt oxfilé med potatis och till efterrätt blev det glass. När vi kom tillbaka drack vi lite champagne och jag fick ingredienser till lumbumba av killarna, tyvärr kände sig wille dålig så han gick och lade sig direkt men mamma var med ett tag. Petra, Sara, Elin, Olle, Patrick och Per kom också på besök, vi stannade till ungefär till 12 då vi gick in till St. Anton och nattklubben. Sammanfattningsviss var det en grym födelsedag :D

Frukost med mamma och Wille


 

 

After-ski i solen på kk

Grymt god middag med mamma och Wille


 

Fredagen kan ha varit den längsta skiddagen hittills. Jag, mamma och Patrik tog 9.30 bussen och åkte upp på Rendel där vi träffade Sara och Elin. Patrik och jag övade markbundna rotationer fram till lunch. Efterlunch fortsatte vi vårt lekande fast nu uppe på Gampen och nu hade även Emil och Rikard vaknat. Vi rörde oss hem någon gång efter 3.

Utsikten från Kapall mot Galzig

Som jag nämnt tidigare skulle mamma och wille tyvärr åka hem den 9:onde L wille har dessutom varit sjuk sen onsdagskväll så han har inte kunnat åka så mycket skidor. Hursomhelst följde jag med dem till stationen och sa hej då vilket kändes ganska jobbigt. Efter avskedet åkte jag efter Patrik som var på väg till Stuben. Vädret var extremt molnigt nere i byn men när vi kom upp på toppen var vi över moln och solen sken. Vi hade planerat att vi skulle ta några skogsbilder i Stuben, men när vi kom dit hade personalen satt upp skyltar om att skogsåkning var förbjuden L trots detta tog vi några lyckade bilder i utkanten av backen.

Patrik mellan träden

 


 

Foto: Patrik


Moi :D

Igår, söndag, hade vi inte tänkt att åka skidor men framåt 12 insåg vi att solen sken. Av en slump hamnade vi på samma berg som tjejerna. Vi pressade på riktigt bra i pisten i ett par timmar innan vi bestämde oss för att gå på after-ski. När jag fyllde år fick jag ett hemgjort presentkort av tjejerna på kk, eftersom jag är ”gängets matvrak”, vilket jag bytte ut mot en riktigt stor hamburgare.

Min present från tjejerna :D


 


2010-01-05
13:50:52

Nyårsafton

Har återigen inte varit uppkopplad på en vecka men det blir så när det är mycket skidåkning. Men det här hänt en hel del sen sist, vi har bla fått in ett fotbollsspel i vår lägenhet :D och vi har firat nyårsafton som var mer än lyckad. Jag, Emil, Rikard, Patrik, Elin, Petra och Sara åt middag på Kracy Kanguruh (ej felstavat, stavar faktiskt crazy med k). Middagen bestod utav fyra enormt goda rätter, vi bara njöt när vi åt. Tackvare att tjejerna jobbar där fick vi rabatt, igentligen skulle middagen kosta 90 euro men vi fick den för 60 istället och då ingick också dricka till maten. Vid tolvslaget gick vi ut på terrassen och kollade på fyrverkerierna och eftersom KK ligger i backen såg man alla raketer perfekt. Vid 2 tiden började Patrik och jag röra oss hemåt vilket var ett äventyr i sig, eftersom vi var tvungna att ta oss ner för skidbacken ett par hundra meter, men det var bara roligt.

 

Patrik och jag åkte skidor i vackert snöfall på nyårsafton


 

Spelade lite fotbollsspel på nyårsaftonskvällen innan vi åkte till kk


 

Mingel med champani när vi kom till kk


 

Stiliga pojkar


 

Uppklädd dagen till ära


 

Nästan hela gänget samlat (Olle och Patrick var tvungna att jobba)


 

Aptitretare som bestod av en laxrulle och avocadosås

 


 

Förrätten var fisk med grönsaker


 

Varmrätten var grym, bestod av kalvstek och potatisgratäng


 

Jag njöt allt vad jag kunde av maten


 

Efterrätten var en samling av olika småsaker


 

12 slaget firades på kk’s terrass


 

Rumpåkning ned från kk vid 2 tiden


 

Den 2 jan var det dags för Elin att fylla 19 år och hon hade önskat sig en taco-middag, så hela gänget samlades hemma hos tjejerna och lagade och åt tacos tillsammans. Senare på kvällen kom min mamma och bror med tåget och ska stanna till den 9 jan.


 

Första skidagen för mamma och wille visade jag dem lite av systemet, som tur var sken solen hela dagen så vi avslutade vår heldag med after-ski. Tyvärr krokade Olle med en dam och här är det tydligen så att alla olyckor måste rapporteras till polisen för att försäkringen ska gälla. Detta ledde till att Olle och en liftarbetare fick rekonstruera händelseförloppet så att polisen kunde fotografera. Som tur var skadades ingen förutom att damen fick en chock. Dock var Olle tvungen att gå till polisen för att skriva på några papper men det var bara formaliteter. På kvällen gick mamma jag och wille ut och åt schnitzel, vilket var riktigt gott.

Mamma och Wille


 

Mamma och jag på after-skin


 

Det vart inte mycket skidåkning i måndags, molnen låg återigen lågt och då går det inte att se konturerna i snön. Wille hade dessutom glömt sitt liftkort så mamma och wille fick åka tillbaka. När de kom upp på berget åkte vi tre och åt lunch, restaurangen var jätte fin och maten var god men servitörerna hade inte koll för fem öre, vi fick bla in 3 st glas med cola istället för ett :O Efter lunchen det åkte vi hem och tog det lugnt.


 

Idag är det bra väder men Emil, jag, Rikard och Patrik har ändå tagit en vilodag, det är alldeles för mycket folk i systemet för vår smak, man är tvungen att köra slalom mellan folk och backarna blir uppåkta direkt. Till helgenhelgen kommer det att bli bättre eftersom många åker hem efter julledigheten. Tyvärr kommer ju mamma och wille att åka då med.


 

En gammal bild jag hittade på Jibbern Rikard