St.anton

2009-12-28
16:34:18

Mellandagsrea

Sorry för att jag inte har skrivit på ett tag, vi har nämligen inte varit uppkopplade på nästan en vecka. Julafton blev jätte lyckad, under dagen åkte vi skidor, vår jullunch bestod av något så julligt som mackor. Vi kom hem rullade vi köttbullar och stekte prinskorv (det var vanlig korv som vi bara hade hackat i prinskorvstorlek). Eftersom tjejerna jobbade på julafton blev inte middagen förens kl 8. Jag blev förvånad över hur julligt allting smakade med tanke på vad vi hade att jobba med, julskinkan var t.ex. kaselser :O Vi tog också med oss vårt hemmagjorda julgodis som btw blev extremt lyckat, tyvärr åt vi upp det sista i söndagskväll. Efter middagen var det utgång som gällde.

Jullunch i backen


 


Rikard pressar på julafton

Patrick beundrar det fina julbordet

Man blir ju hungrig bara av att kolla på bilden :P

Skål!


 

Gosskören uppträde på vägen in till St. Anton


Fullt drag på funky trots att det är julafton

 

Sedan julafton så har vi haft två st soldagar då vi självklart har varit i backen men vi har också haft storm här. Den 25 var övre delen på st. anton systemet stängt pga stormvindar, men vi var hemma och märkte ingenting. På Kvällen var Patrik och jag ute med våra kameror och tog några nattbilder och när vi kom hem fick vi julgodis av Barbara och Stefan :D

Plogbilen kommer dundrande


Patrik står i mörkret och fotar




 

När vi däremot var uppe den 26 hade det kommit ny snö och solen sken så Patrik och jag åkte med våra tranciver påslagna för första gången och vi fick några riktigt fina åk. När det var dags för lunch slog vi oss ner på vårt stammisställe, i snön under Albonagrabahn. Där testade Patrik och Rikard de våra nya spadar, de grävde en lägenhet som hade solterrass med hörnsoffa :D

Orörd lössön och vi var först :D


 

Igår, den 27, var vi ett gäng på 8 pers som åkte tillsammans, självklart tappade vi bort varandra men återsamlades på afterskin, där vi satt tills solen försvann bakom bergen.

Gruppbild på after-skin


 

Patrik och Ludde visslar i kapp till musiken

Åkningen idag kan tidvis varit det värsta vi har upplevt hittills, det är nämligen extremt mycket folk i backarna och det blir bara mer och mer, sikten var dessutom noll när vi skulle hem. Detta leder till att man inte ser alla kullar som byggs upp och mycket riktigt slog jag om kull i den värsta kraschen jag har gjort hittills, som tur var gjorde jag inte illa mig. På morgonen hade vi dock fint väder och några fina åk så dagen var inte bara dålig.

Invigde babyliften


Nä det var ju nästan helt tomt i backen, vi var ju nästan ensamma

 


2009-12-22
15:48:38

God Jul!!!

23 minus stod det på termometern i söndags :o kallt så in i helvete och därför var det väldigt lite folk i backarna. Vi var på Stubens baksida som citat ”Är solsäkrare än Thailand” (Emil). Trots solen frös vi rejält, Emil och Rikard värmde sig i solen medans Patrik och jag tog några åk. Det hade blåst på lördagsnatten och därför fanns det små vallar av lössön lite överallt i backen, vilket jag älskar. Efter några åk frös även jag och Patrik så vi slog oss ner bredvid Emil och Rikard. För att hålla värmen började Patrik gräva ett hål :O han skulle försöka hitta gräs, vilket han inte gjorde men detta ledde istället till att vi började gräva en snögrotta. Bygget tog ca 2 h att färdigställa och ca 4 min att förstöra :D Sen var vi trötta och åkte hem.

 

Enligt internet skulle det vara dåligt väder på måndagen så vi tog sovmorgon till halv 10, då inser vi att det har dumpat 20 cm under natten. Vi hoppar i kläderna och kastar i oss brunchen för att komma iväg så fort som möjligt. Resan till Stuben bestod av ett skönt offpiståk som Patrik och jag kollat ut i förväg. Väl i Stuben ansåg vi att det var dags att testa skogsåkningen, även denna linje hade vi kollat ut i förväg från liften. För bra åk är det nästan ett måste att man får gå en bit vilket vi också gjorde. När vi gick förbi en stor gran känner jag plötsligt att jag faller. Under snön gömmer grangrenar som har skapat en luftficka, jag står alltså raklång på en gren och känner att jag har ännu mer luft under grenen trots detta har jag snö upp till ansiktet :O När vi sedan börjar åka gick det plötsligt upp för mig vad folk menar med för mycket lössnö, jag klarade nästan inte av att svänga pågrund av att det låg för mycket snö på brädan. När jag kom ut ur skogen tänkte jag att jag skulle ta mig till en transportsträcka för att komma tillbaka till liften. Det gick ju sådär, transportsträckan ligger nämligen 10-15 m nedanför mig och mellan oss har vi en riktigt brant slutning full med rönnbärsbuskar. Jag inser att bästa sättet att komma därifrån är att med hjälp av rönnbärsbuskarna hasa mig ner för slutningen, det gick faktiskt riktigt bra men efter detta var jag och de andra helt slut så vi vände hemåt.

 

Det börjar ju verkligen närma sig jul och julstämningen här är ju som sagt nästan noll, men idag, tisdag, har jag och Emil bakat julchoklad, vi har gjort rocky road och Belgisk chokladtryffel, dock har vi inte smakat dem ännu pga att de ska stå i kylen ett par timmar så jag kan inte säga om de blev lyckat eller inte. Ikväll ska vi till tjejerna och planera julbordet, men vi har redan fått köttbullar på vår lott eftersom vi har skrytigt om våra färsbiffar. Tjejerna ska tydligen jobba på julafton och pga detta blir vårt julbord inte förens på kvällen, så därför har vi killar tänkt åka lite skidor på julafton, blir en annorlunda men mycket spännande jul att se fram emot.

 

Sen har jag också börjat på en bilderbok  av vår resa, jag har tänkt att det ska bli lite av en dokumentation/dagbok av vår säsong. Hoppas att det blir bra för det skulle vara ett riktigt roligt minne av den här tiden.

 

Ha en underbar jul och ät gott!


Här kommer bilderna som jag lovade förra gången:D






2009-12-19
13:33:32

Avloppsvatten och Hajik
Har inte några bilder till det här inlägget, sorry. Men istället har jag något sjukt att berätta.
Torsdagen var en lugn dag, dåligt väder och trött efter svenskkvällen på onsdagen, så vi tog det lugnt. Efter mörkrets inbrott tog Patrik och jag med oss våra systemkameror och började fota på vårt "projekt", lägger upp bilder från det i nästa inlägg.
I fredags öppnade Rendhelbahn, vilket fick ett helt nytt system att öppna. Självklart stod alla säsongare i kö innan liften hade öppnat, nytt system innebär ju orörd lössön. Dock var vi bara där i någon timme men vi fick några sköna åk. Sen drog Emil och Rikard hem medan jag och Patrik började en pistvisning för oss själva. Totalt var vi uppe på fyra olika berg den dagen och vi hamnade på en rejäl hajik ute i lössnön. Vår lilla promenad som varade i säkert mer än 30 min var självklart i Stuben som har blivit vårt favorit berg. Det var helt öde där i fredags, det var max 30 pers på berget :D så på vägen hem därifrån, kl 15.15, åkte vi manchester :P
Men det är nu det sjuka börjar, när Patrik och jag kommer hem till vårt rum, som för övrigt är det lägst belägna rummet med en brun i hela huset. Var det översvämning i vår dusch, som tur var är det en kant längst ner på kabinen, så vattnet hade inte runnit ut på golvet. Jag tänker inte dra upp några äckliga detaljer, men jag kan säga att det inte bara var vatten i kabinen. Barbara, vår husvärd, började ösa ner avloppsvattnet i en stor balja som jag sedan bar ut och tömde i en brun ute på vägen, har träningsverk efter detta idag :p Efter detta tillbringade vi inte mkt av den kvällen i vårt rum, det luktade för mycket, men när vi skulle sova hade lukten försvunnit. Nu på morgonen så har Stefan, Barbaras man, fixat avloppet så allt är som det ska.
Till middag igår, fredag, slog vi på stort och gjorde egna hamburgare totalt tröck vi i oss 1.2 kg kött plus potatisklyftor, på slutet fick vi verkligen kämpa för att få i oss allt :D Men nog det godaste jag har ätit sen jag kom hit :D
Ha det gött och ta hand om er!

2009-12-16
16:50:45

Årets vackraste dag, två dagar i rad

Har inte blivit så mkt åkning under helgen, det var många turister och dålig sikt så vi var bara uppe någon timme på lördagen. Sedan åt vi en riktigt god middag som bestod av spaghetti och köttfärssås. Efter detta gick vi ut med Olle Patrick och Elin. Jag förstår om det är rörigt med två Patrik, men Patrik med k bor med mig och Patrick med ck bor med Olle. Söndagen var jätte lugn, surfade på arl. Rock på eftermiddagen och sedan köpte jag nya bindningar till brädan, har stört mig på de gamla sen jag köpte dem, självklart skruvade jag på dem direkt när jag kom hem :P

 

Måndagen visste vi skulle vara en fin dag, alltså var vi vid liften vid 9. Olle och Patrick, som för tillfället bor på samma ställe som oss, tycker att vi är för seriösa som går upp kl 7 för att åka skidor, men men det är ju därför vi är här :D Dagen var som sagt fin och vi kände att det var dags att utforska Stuben. Stuben består av 3 st gamla 2 stolsliftar, och är därför väldigt folktomt, vilket var till vår fördel eftersom vi fick mer puder för oss själva. Efter puderåkningen åt, glassade och lekte vi runt i lössnön i lätt 2 timmar medans solen sken på :D Som ni ser på två bilder nedan hoppade vi runt och gjorde volter i snön vilket var sjukt roligt. En rolig grej om måndagen är att vi tog över 320 bilder :P Jag kom även på att en lunch i backen motsvarar mer än en månads lunchranson av nudlar :O

Orörd puder och sol när vi kom till Stuben!


 

Innan Patrik gav sig ut i pudret


 

Rikard glassar med nudlar

 


 

Jobbar på gogglebrännan

 


 

Gott med nudlar efter några timmars åkning

 


 

Patrik leker med kameran (han syns i mina goggles)

 


 

Nu börjar hoppandet :D

 


 

Volter i lössnö


Hajking efter puderåk

 


 

Emil åker puder efter lunch

 


 

Rikard glassar på (som vanligt)

 


 

Patrik agerar snökanon

 


 

Glassigt!!

 


 

Patrik hittar lite tunga repor

 


 

Och vädret var det som sagt inget fel på :D

 


 

 

Tisdagen började precis likadant som måndagen, det var molnigt nere i byn men på väg upp i systemet åkte vi igenom molen och kom upp ur en ocean av moln. Med oss upp hade vi Olle och i backen träffade vi Sara, Sara och Ludde. Alla tog sig bort till Stuben men Sara och Sara åkte tillbaka ganska tidigt, medans vi killar åt en liten lunch och byggde ett hopp. Hoppet var för kvickt för min smak så det gick åt helvete men det var helt klart värt det ändå, Ludde landade nästan en framåtvolt. En läskig situation som uppstod under bygget var att min bräda for iväg men som tur var fastnade den på en snöval, om den inte fastnat där är det nog risk att jag aldrig hade sett den mer. På kvällen såg vi SOS av Lasse Åberg, eftersom det finns en Olle med även där (inte den norska Ole) har vi har citerat den filmen ända sen vi kom hit och nu var det dags att se scenen på riktigt. Det är när segelbåten fastnar i tågbron och lyfter hela båten, varpå mamman blir orolig och roppar på Olle.

 

Så här såg det ut när vi kom upp onsdag morgon, under molnen snöade det :D


 

Åt Lunch på samma ställe som på tisdagen. På bilden syns Ludde, Olle, Rikard Patrik och Emil


 

Ludde inviger vårt hopp med en 360!


 

Julen börjar verkligen närma sig och vi har ju som sagt ingen julkänsla över huvudtaget, Patrik fick en chock när vi sa att julafton är nästa vecka. Men som tur är har vi i alla fall fått ihop ett julbord, vi ska äta hemma hos Sara, Elin och Petra.


2009-12-11
14:45:26

Det är så synd om oss :P

Som vi hade gissat var det uppehåll i onsdags och självklart var vi uppe i berget innan 9. Inte ett moln på himlen och puder så långt du kan se, men det var också mkt folk med fetlagg på sig. Och mkt riktigt det blev uppkört på bara ett par timmar, men de timmarna var så grymt uppskattade av alla som var uppe. Emil tog sina Gotama skidor (en allround skida som går bra i lössnö) på jungfru tur och en av dem lyckades gömma sig under snön när han rasa, så vi gick och pulsa runt i brant lössön i ca 40 min! Men som tur var hittade Emil skidan precis när vi var på väg att ge upp. Efter detta kände vi att det var dags för lunch vilken bestod av nudlar som vi hade proppat ner i våra nyinköpta termosar. När vi sitter och äter våra nudlar ser vi att en ny lift öppnar, vilket innebar att en helt ny del av berget öppnades upp. När vi ätit upp tog vi oss direkt dit och på bara den lilla tiden hade det mesta blivit uppkört, men vi hittade lite orört och det är därifrån som puderbilderna nedan kommer ifrån. Efter närmare 6 timmars riktigt hårt åkning tog vi oss ner och tog oss en afterski öl. Alla var helt slut och Patrik hade lyckats göra illa knäna pga att hans hellbent inte löste ut sig när han rasade.  På kvällen var vi på inflyttningsfest hos Petra, Elin och Sara, sen gick vi till Funky Chicken, där det var svenskkväll, vilket räcker som beskrivning :P Jag var hemma och sov vid 3, sen var det uppgång kl 7.30 för att jag hade lovat Petra, Sara och Olle att jag skulle med dem upp på berget, de vissade sig att de hade kollat film efter utgången så det hade bara fått en timmes sömn :O Vädret var verkligen inte lika bra som onsdagens men det var nästan folktomt. Vi var bara uppe i ca 1.5 h sen åkte jag hem och hade en riktig lugn och skön dag, vi såg filmer och åt chips.

 

Idag blir en till lugn dag, har fortfarande träningsverk från onsdagen, jag har aldrig känt så här tidigare efter en skiddag. Vi ska nog in till arl. Rock och surfa och även publicera detta inlägg. Det ser ut att ha snöat i natt och vi har hört att det ska komma ett jätte dump idag så imorgon är vi nog uppe på berget igen, men tyvärr har inte kylan slagit än så snön smälter bort sakta, lyckligtvis kommer nya snöfall med jämna mellanrum. Tyvärr fick vi inte jobbet som vi sökte, men om det dök upp ngt nytt så skulle han ringa oss, på väg hem från tvättstället (där vi hade sökt jobb) började Patrik och jag lägga upp en plan på en bildserie som vi tänker ta under vintern. Förhoppningsvis kommer det att börja dyka upp bilder här från den bildserien om ett tag, men så länge får njuta av onsdagens bilder.

 

Enjoy the pics!!

 

Patrik i liften

 


 

Utsikten från liften!

 


 

Emil glassar i solskenet

 


 

Vyn från toppen

 


 

Smile and wave boys!

 


 

 

 


 

Dags för lunch

 


 

Fredrik slog på stort med pasta med köttfärssås och en cola, kalaset gick gick på 13 euro...

 


 

... medans vi åt macka och nudlar...

 


 

...vilket inte alla såg ut att uppskatta:P

 


 

Fredrik i pudern!

 


 

Patrik flyter oförtjänt bra i lössnö :P

 


 

Den nuvarande skrivbordsbilden!

 


 

Fredrik lycklig efter puderåket

 


 

Emil njuter i solen (igen)


2009-12-08
16:54:51

Tråkigt!

 

Nu börjar jag verkligen få myror i kroppen. Söndagen blev en lugn dag pga dåligt väder, måndagen var likadan. Vi hade ställt klockorna på 7 för att se om det var åkbart väder, men när vi tittade ut regnade så vi somnade om. Vi 12 tiden gick vi och handlade på Mprice som ligger precis nedanför backen, billigaste butiken i st.anton. Sen gick vi hem och gjorde ingenting.

Tisdagen började precis likadant som måndagen. Klockorna stod på 7, men själklart regnade det så vi somnade om. När vi gick upp vid 11 såg vi att det hade börja SNÖA!! En timme senare var vi på väg till backen trots att vi viste att det var dålig sikt. Vi åkte max en timme men det kändes ändå värt det. Just nu kräksnöar det och det snöade nog på toppen igår också. Imorgon tror vi att det ska var sol/moln och eftersom det förhoppningsvis har snöat i två dagar så kommer pudret att vara grymt, alltså ska vi vara först upp i liften och jaga lössnö.

Bilder från boendet
Den obäddade sängen är min :P

Patrik bäddar inte heller alltid sin säng
Min och Patriks dusch
Emils och Rikards våningsäng
Köket



Köket ligger bortanför Emil (under affischen på dörren
sitter en pistkarta på vemdalen)



Lagade nudlar (dagens lunch)


2009-12-06
15:18:11

Offpist i början på december!

I fredags åkte vi skidor för första gången, vi stod ute vid busshållplatsen kl 7.40 och hängde sedan på låset vid biljettluckan där vi köpte våra säsongskort. Det visade sig att liften inte öppnade förens 45 min senare så vi satte oss och väntade. När vi kom upp så var sikten noll, så jag fick användning av min nya gogglelins som är till för dåligt väder, tyvärr var det för dåligt väder så de hjälpte inte så mkt. Pga den dåliga sikten var vi bara uppe på berget i 1.5 h, efter det blev det en riktigt lugn dag. På kvällen tittade vi på idol och åt popcorn. Efter idol var alla extremt upprörda pga att Tove åkte ut, hur tänkte ni Sverige? Visst Calle är jätte duktig men det är Tove också och hon har dessutom scennärvaro. Men förhoppningsvis kommer hon att få skivkontrakt ändå.

 

Lördagsmorgonen blev en sovmorgon till kl 10, vi hade sett att det skulle snöa på morgonen och misstänkte därför att det skulle vara dålig sikt igen. Vi var uppe på berget innan kl 1 och insåg att det var mkt mer folk än på fredagen. Vi började ta oss bort mot Stuben eftersom vi hade hört att backen dit skulle vara full med bra snö och den backen är dessutom antons längsta. Patrik åkte på sina offpistskidor för första gången så han och jag började jaga lössnö utanför pisten. Det blev inte ett långt offpiståk men vi fick surfa fram i solen vilket gjorde hela vår dag. När vi kommit ner till stuben efter enormt långt åk, kände vi att det var tags att vända för att hinna tillbaka innan liftarna stängde så vi tog liften mot anton. Middagen som bestod av grekiska färsbiffar med ris och tomatsås, hade vi planerat i ett par dagar och den blev också lika lyckad som vi hoppats på.  Efter middagen ville vi hitta på ngt så Patrik, jag och Rikard gick in till stan och tog en öl medans Emil satt och kollade på film hos Olle och Patrik (inte samma Patrik som gick med in till stan). Sen var det hem och sova.

 

Patrik och jag var ute och lekte med våra kameror!
Kyrkan i St.Jacob som vi använder som riktmärke när vi förklarar vart vi bor
Kyrkan i St.Jacob som vi använder som riktmärke när vi förklarar vart vi bor
Patrik pratar med Sverige
Patrik ringer hem till Sverige
Foto av Patrik på mig
Foto av Patrik på mig
Res bilder
All packning när vi landat Zurich
All packning när vi landat i Zurich
En av de två kupperna som vi tog upp på väg till anton
En av de två kupperna som vi tog upp på väg till anton
Fr.v. Anna, Rikard och Rikard

2009-12-03
15:46:58

Bilder
Här kommer mer bilder, ni får klicka in på datumen sen och lägg märke till min nya lila jacka :D
Men jag lovar att jag ska lägga upp mer bilder om ngn dag
http://grunert.bilddagboken.se/p/main.html?

2009-12-03
15:39:40

Mer utförligt från gångna veckan

Vi har ett säsongsboende som är fixat. Den består av en lägenhetsliknande del där rikard och emil bor, granne till dem bor kor (första kvällen erbjöds vi färsk mjölk av hyresvärden). Patrik och jag bor i ett rum som tyvärr inte är i anslutning till lägenhetsdelen utan snarare till familjens privata del (vi vaknar kl 8 varje morgon av att barnen ropar på mamma). Men familjen är jätte trevlig och det är fina rum vi har så vi kommer att stanna här hela säsongen. Men igår, måndag, var vi faktiskt ett gäng på 9 pers som kollade på en villa för 10 pers inne i Pettneu (det ligger mer än 5 km utanför st. anton). Villan kändes som om den var tagen ur en dålig skräckfilm. Glasskåpen var lagade med silvertejp, golven gungade, det fanns dörrar och trappor överallt. Men det värsta var när ägaren berättade om ett foto på en gubbe och en katt som satt på väggen, det visade sig vara den förra ägaren som dött, vi fick inte veta hur han dött, men historierna om hur Greven (som han numera heter) dött började direkt ta fart och den ena var sjukare än den andra. Sammanfattningsvis kan man säga att villan var ett totalt fiasko men vi hade ändå roligt J.

 

Med jobb ligger vi som sagt sämre till, tre ggr har vi varit på en afterski som heter Taps, stället ligger en bra bit upp i backen så det är ganska ansträngande att komma dit. Varje gång vi har varit där har vi fått svaret ”kom tillbaka om ett par dagar, då kanske det finns jobb”, det är faktiskt så att vi får samma svar på alla ställen vi har varit på. Ärligt talat så har vi inte jobbat jätte hårt för att få jobb, men vi frågar på och är inte särskilt oroliga, jobben kommer med snön och vi är inte så jätte taggade på att jobba heller, vi är ju ändå här för att åka skidor och inte för att jobba.

 

Just nu när det inte finns så mkt att göra, så vi har bla. varit ute ett par kvällar och träffat andra skibums och till alla som gillar att festa så kan jag säga att det är extremt drag här.

Vi är har även kollat mkt på skidutrustning, vi har spanat in ett paket med lavinutrustning för ca 5000kr :o, men man får se det som en billig livförsäkring som man förhoppningsvis aldrig behöver använda.

 

I söndags, var allting stängt (allt är stängt på söndagar) så vi bara chillade. Rikard och emil låg i sängen till halv 2. Patrik spelade diablo på sin laptop och jag fixade spellistor på ipoden inför skidåkningen. Tv4 (den enda svenska kanalen vi har) stod på i båda rummen och visade repriser :p. På kvällen var vi inne i anton och titta på el clasico med andra skibums.

 

Avslutningsvis måste jag säga att det första riktiga snövädret kom för någon dag sen och kylan väntas också slå till på riktigt inom de närmsta dagarna, så imorgon ska vi upp och ta de första åken :D Jag måste också nämna att patrik och jag har ett jobb på gång, vi får svar ngn gång nästa vecka men det lät väldigt positivt :D